top of page

קבוצת ירוחם:
"כי אנשים אחים אנחנו"

החברה הישראלית רבת הפנים והגוונים מורכבת מאזרחים שהגיעו מחמש יבשות ומשבעים גלויות. הפסיפס האנושי המרתק שמגולם בדמותם של שבטי העם הוא אחד המאפיינים הבולטים של הארץ היקרה ללב כולנו. אמנם ריבוי הדעות וההשקפות הרווחות במקומותינו יכול להיתרגם בקלות למחלוקות ולשסעים חריפים שמאיימים על המרקם החברתי העדין, אך בה בעת טמון בו כוח מפרה ליצירה רוחנית ותרבותית שמעשירה – מתוך כבוד הדדי ואהבת אחים – את הבית המשותף.
תנאי בסיסי לביצור כוחה של מדינת ישראל הוא הקשבה כנה לכל הקבוצות המשתייכות אליה והיכרות מעמיקה עם מסורותיהן, השקפותיהן ואורחות חייהן. על מצע זה נבטה לפני 15 שנים (בשנת תשנ"ח – 1998) פעילותה של "קבוצת ירוחם", שנועדה מלכתחילה להיות קבוצה פוליטית – אם כי לא מפלגתית. היא הורכבה מכמאה ועשרים חברים, המחזיקים בעמדות התואמות את האינטרס הכולל – חיזוק יסודותיה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, חתירה לצדק חברתי והקטנת הפערים בתוכנו.

מירוחם – לכל קצות הארץ
המפגש הראשון של חברי הקבוצה היה בירוחם, ועקב כך דבק בה בתקשורת הכינוי "קבוצת ירוחם". נשאנו כינוי זה באהבה ובגאווה, שכן הוא ייצג בעינינו את החיבור לא רק למרכז הארץ, אלא גם לקצווי ארץ; לא רק עשירון עליון, אלא גם הקשבה למצוקה; לא רק עסקי ביטחון ושלום, אלא גם ולפני הכל – חידוד המודעות לצורכי הפנים של החברה.
התכנסנו מאז עשרות פעמים – צעירים ומבוגרים, חילונים ודתיים, אנשי ספר והגות ואנשי מעשה, נציגי ציבור, פעילי חינוך וקהילה, ביטחון, תרבות ותקשורת. היינו בירוחם, בשדה בוקר, בקריית מלאכי, בלוד, בשכונת התקווה, בבית שאן, בכפר אדומים, במועצה האזורית יואב, בקיבוצים עין צורים ובארות יצחק, בקיבוץ העירוני בירושלים, באתר הקראווילות בניצן, בעמק חפר, בנצרת עילית, בכרמיאל ועוד. מכיוון שאנו מאמינים רק באנשים עסוקים, ארגון כל מפגש היה בגדר "מבצע". עסקנו בפערים הכלכליים בישראל, בעוני ובאבטלה, ביחסי חילונים-דתיים, במערכת החינוך, במכת תאונות הדרכים, ובשאלה האם עיירות הפיתוח תהיינה לעד יישובי מצוקה.

 

הישגים ותרומות לחברה הישראלית
מה השגנו עד כה? ראשית, העמקנו את ההיכרות בין ציונים אכפתיים מחוגים שונים שקודם לכן לא הכירו זה את זה. שנית, רכשנו יותר מודעות לנושאי יסוד בחברה הישראלית. התוודענו למקומות אשר לחלקנו היו רק בגדר של שמות רחוקים. דנו בדברים מזוויות חדשות. זו תרומה חשובה לכל בעלי התפקידים בתוכנו, ואנו מייחסים חשיבות מיוחדת לאלה ש"המריאו" בהמשך לתפקידי מפתח. שלישית, מצאנו אפשרות לעצור   יחדיו – ולוּ לשעות בודדות – את האטימות, הקיפוח והעוול. רביעית, פה ושם הגענו להצעות פעולה קונקרטיות ולתרומה מעשית ששיפרו את איכות חייהם של רבים.



פעילות מתחדשת ורענון השורות
מאז היווסדה של קבוצת ירוחם, שפעילותה נעשית בהתנדבות גמורה וללא מנגנון, היא ידעה תקופות רצופות של מפגשים אך גם הפוגות וחילופי חברים. לאחרונה החלטנו לחדש את הפעילות – וביתר שאת. בראש הקבוצה עומדים ד"ר צבי צמרת, לשעבר מנכ"ל יד יצחק בן-צבי ויו"ר המזכירות הפדגוגית במשרד החינוך, ומר אילן גאל-דור, מנכ"ל ארגון "גשר", העוסק שנים ארוכות בבניית גשרים בין חילונים לדתיים. 

המפגש הראשון של חברי הקבוצה במתכונתה החדשה התקיים בתחילת השנה בתיכון ברנקו-וייס ברמלה. מפגש זה כלל היכרות עם העשייה החינוכית במוסד שזכה לשם "תיכון ההזדמנות האחרונה" בשל העובדה שלומדים בו תלמידים שנפלטו מבתי-ספר אחרים, וכן שיחה מרתקת עם מנהל ביה"ס, מר חילי טרופר. כמו כן פגשה הקבוצה בראש הגרעין התורני ברמלה, הרב אוריה שחור, ולמדה ממנו על אתגרי העשייה בעיר.
סיורים נוספים נערכו בעיר דוד שבירושלים, בריכוזים החרדיים בבית שמש, במערכת החינוך במודיעין  ובמכון ויצמן למדע ברחובות.

הצטרפו אלינו!
אנו מזמינים אותך להצטרף אלינו ולהשיג יחד איתנו גיבוש נוסף, ידיעות נוספות, אכפתיות נוספת, ואולי גם השפעה נוספת על החברה בישראל.
לפרטים נוספים: "קבוצת ירוחם" – משרדי ארגון "גשר", רח' המלך דוד 6 ירושלים.
bottom of page